14 Nisan 2009 Salı

GAZEL

GAZEL
Nedür bu Handeler bu işveler bu nâz u istiğnâ
Nedür bu cilveler bu şîveler bu kâmet-i bâlâ

Nedür bu pîç pîç ü çîn çîn ü hâm be hâm kâkül
Nedür bu turralar bu halka halka zülf-i müşg-âsâ

Nedür bu ârız u hatt u nedür bu çeşm ü ebrûlar
Nedür bu hâl-i hindûlar nedür bu habbetü's-sevdâ

Miyânun rişte-i cân mı gümüş âyîne mi sînen
Bünâgûşunla mengûşun gül ile jaledür güyâ

Vefâ ummaz cefâdan yüz çevirmez bâkî âşıkdur
Niyâz etmek ana cânâ yaraşur sana istiğnâ
BAKİ

GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİYLE
1.Bu gülüşler, bu işveler, bu naz ve umursamazlık nedir (böyle), bu cilveler, bu edalar, bu uzun boy nedir?( istifham , işve,naz,cilve=tenasüp , bu=tekrir)
2.Bu kıvrım kıvrım, büklüm büklüm, kıvır kıvır kahkül nedir? bu alındaki perçemler, bu misk kokulu halka halka zülüfler ne güzeldir.(kahkül,perçem,zülüf=tenasüp , kıvır kıvır-büklüm büklüm-halka halka=tekrir , istifham)
3.Bu yanak ve üzerindeki tüyler, bu gözler, bu kaşlar ne kadar güzel. bu hintli benler, bu kara tane ne güzel böyle (bu=tekrir , yanak,kaş,göz=tenasüp , kara tane=açık istiare)
4.Belin can ipliği mi? göğsün gümüşten ayna mı? sanki kulağının memesi gül, inci küpen de gülün üzerindeki çiğ tanesidir.(istifham , teşbih )
5.(Ey sevgili) baki aşıktır, senden vefa ummaz, cefadan da yüz çevirmez. ona yalvarıp yakarmak, sana da umursamazlık yaraşır.(Ey sevgili=nida , vefa-cefa=tenasüp)

1 yorum:

  1. Çok faydalı bir site olmuş gerçekten. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Ama yalnızca Baki ve Fuzuli değil de diğer şairlerin de şiirlerini analiz ederseniz aynen bu şekilde daha iyi olur bence.

    Teşekkürler...

    YanıtlaSil