14 Nisan 2009 Salı

YILDIZ SEYRİNE DALINCA...

YILDIZ SEYRİNE DALINCA...
Şifa-yı vasl kadrin hecr ile bimar olandan sor
Zülal-i şevk zevkin teşne-i didar olandan sor

Lebin sırrın gelip güftara benden özgeden sorma
Bu pinhan nükteni bir vakıf-ı esrar olandan sor

Göz yaşlıların halin ne bilsin merdüm-i gafil
Kevakib seyrine şeb ta seher bidar olandan sor

Gamından şem' tek yandım sabadan sorma ahvalim
Bu ahvali şeb-i hicran benimle yar olandan sor

Muhabbet lezzetinden bi-haberdir zahid-i gafil
Fuzuli aşk zevkin zevk-i aşkı var olandan sor

GAZELİN AÇIKLAMASI
1)Kavuşmanın nice bir şifa olduğunu, ayrılık ile hasta olandan sor. Bir içim suya benzer tatlı dudağının lezzetini, yüzünü görmeye susayandan sor. (kavuşmak-ayrılmak=tezat , Bir içim suya benzer tatlı dudağının lezzetini =teşbih)
2)Konuşmak gibi bir lütufta bulunursan eğer, benden başkasına sorma dudağının sırrını. Bencileyin sırları bilen birisinden sor bu gizli nükteyi.(gizli nükte=açık istiare)
3)Gaflet uykusundaki göz, ne bilsin gözü yaşlıların halini? Yıldız seyrini gözyaşlarının yıldız gibi dökülüşlerine yahut yıldızlara bakarak sevgiliyi düşünmeyi ancak sabaha kadar gözüne uyku girmeyenden sor. (uykudaki göz=teşhis , yıldızlar gibi=benzetme , istifham , sabaha kadar gözüne uyku girmemek=mübalağa)
4)Mum gibi yanıp tükendim aşkının derdinden. Artık seher yelinden sorma halimi benim. Ayrılık gecesinde sırdaşım olan mumdan ve pervaneden sor.(mum gibi=teşbih , yanıp tükenmez=mübalağa , seher yeline sormak=teşhis , sırdaş mum=teşhis , pervane=teşhis)
5)Ey Fuzuli! Ne bilsin sevgi cahili sofu, aşk lezzetini? Aşkın nasıl bir zevk olduğunu, aşk zevkini onu tadandan sormak gerek.(ey Fuzuli=nida , kinaye sanatı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder